OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОНЛАЙН МАГАЗИН DOROTEIA.BG

1. Защита на личните данни
Във връзка със закупуването на продукти от DOROTEIA.BG, Вие подавате лична информация, която е под закрилата нa Закона за защита на личните данни. DOROTEIA.BG използва предоставената от Вас лична информация, единствено за изпълнение на Вашата поръчка, както и за да Ви информира за актуални промоции, от които можете да се възползвате. DOROTEIA.BG гарантира, че въпросните данни няма да бъдат предоставяни под никаква форма на трети лица или използвани за цели, различни от гореописаните.

2. Регистрация и сигурност
Регистрация в DOROTEIA.BG е доброволна и безплатна. Сайтът може да бъде разглеждан от ползвателите свободно, без да е необходима регистрация. Полетата, които задължително следва да бъдат попълнени при регистрация са отбелязани със звездичка.
При успешно приключване на регистрацията, ползвателят ще получи потвърждение чрез имейл, с потребителското име и парола, с които ще може да влиза в своя профил.
Клиентът може по всяко време да променя въведените в профила си данни или да се дерегистрира от системата
С поставяне на отметка в полето ‘Прочел съм и съм съгласен с „Общи условия“ на DOROTEIA.BG клиентът извършва електронно изявление по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, с което декларира, че е запознат с настоящите „Общи условия“ и ги приема.

3. Цени
Всички представени в сайта цени са в български лева и са валидни единствено и само към момента на публикуването им. DOROTEIA.BG си запазва правото без предупреждение да ги променя. Представените в магазина цени на стоки са крайни и включват всички данъци и такси, без цената за доставка.

4. Стартиране на поръчката
Изпълнението на поръчката започва при запознаване с нея от страна на служител на DOROTEIA.BG. Ако поръчката е изпратена в неработен за фирмата ден или извън работно време, то изпълнението й ще започне съответно: в началото на следващата работна седмица или на следващия работен ден. При евентуална промяна на стойността на поръчаните стоки в периода между изпращането на поръчката и стартирането й, клиентът заплаща стоката на цената, на която я е поръчал.

5. Поръчка
Потвърждение на поръчката се извършва след като наш служител се свърже с клиента на посочения от него телефон. DOROTEIA.BG не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато ползвателят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни.

6. Доставка
Доставката се извършва от куриерска фирма ЕКОНТ/СПИДИ до посочен от клиента адрес или офис на куриерската фирма в съответния град. Извършва се само след като наш служител се свърже с Вас и Вие потвърдите поръчката. Доставки не се извършват в неделя или официални празници. Цената на доставката се изчислява автоматично от системата на ЕКОНТ/СПИДИ. Ориентировъчно от офис 7,00лв/5,00 лв без наложен платеж, до адрес се оскъпява от 8,00 /6,00 лв, с включен преглед преди заплащане. При правенето на поръчка изберете офис на куриер, който е удобен за Вас или попълнете адрес, на който искате да получите пратката. Поръчките пристигат за 1 /един/ работен ден след потвърждаването им (ако има офис на куриер в населенето място). В селища без офис на куриерите пратките пристигат в определните дни за разнос.

7. Рекламации
Според Закона за защита на потребителите, Потребителят, пазарувал в онлайн магазин DOROTEIA.BG, има право на рекламация при:
– дефекти на стоката;
– несъответствие с обявения размер;
Рекламация се прави до 14 (четиринайсет) дни след закупуване на стоката. Артикулът може да бъде заменен за същия в друг размер или цвят (ако има такъв) или друг артикул. Ако стойността на избрания артикул надвишава заплатената сума, се доплаща разликата. Връщането на стоката може да бъде осъществено само с куриерска фирма.
Връщането се осъществява при следните условия:
– Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена, прана, гладена).
– Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
– Запазена оригинална опаковка и етикет.
Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента. При замяна на стока транспортните разходи са за сметка на клиента и в двете посоки, но при дефект разностките за доставката се поема от нас.

Съгласно чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗЗП, потребителят има право да върне стоката в 14 дневен срок от датата на получаването, като тя е с ненарушен търговски вид, и да заплати разходите за доставка и в двете посоки.